• AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  Asociaţia Municipiilor din România (AMR) este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, înfiinţată pentru sprijinirea şi reprezentarea intereselor autorităţilor locale, la nivel naţional şi internaţional. Cuprinde toate cele 103 municipii şi sectoarele Municipiului Bucureşti.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR este un partener instituţional implicat activ în relaţia cu autorităţile centrale, pentru elaborarea legislaţiei specifice autorităţilor locale, dar şi al confederaţilor sindicale naţionale reprezentative la nivelul funcţionarilor publici.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR Bruxelles este un birou de reprezentare pe lângă instituţiile Uniunii Europene. Rolul său este de a înlesni dialogul dintre municipiile membre şi instituţiile UE şi de a reprezenta interesul AMR în elaborarea şi implementarea politicilor Uniunii. AMR Bruxelles oferă, totodată, asistenţă membrilor Asociaţiei din delegaţia României la CoR al UE.

Noutati


Lansarea, la Iași, a volumelor „Ghid de regenerare a cartierelor comuniste" și „Ghid de reabilitare a spațiilor publice"

Amr Iasi 9
 

Asociația Municipiilor din România a organizat astăzi, în Sala Mare a Primăriei Mun. Iași,  Conferința „Cum modelăm un oraș pentru oameni – Specialiștii proiectează orașe pentru oameni. Primarii le administrează”.

Conferința a reunit peste 100 de  reprezentanți ai administrațiilor din România și specialiști în arhitecturâ și urbanism, care  au discutat despre reabilitarea spațiilor publice românești și regenerarea cartierelor comuniste. În cadrul evenimentului au fost lansate volumele  „Ghid de regenerare a cartierelor comuniste" și „Ghid de reabilitare a spațiilor publice", semnate de Alexandra Nae și Adina Vințan, editate și tipărite cu sprijinul Asociației Municipiilor din România.

Președintele executiv al AMR și primarul Municipiului Oradea, dl. Ilie Bolojan, a prezentat strategia municipiului în regenerarea centrului istoric. Unul din elementele care au stat la baza acestei strategii a fost importanța ca  orașul să aibă un centru istoric distinctiv european. „Municipiile reprezintă motorul de dezvoltare al României, iar de modul în care sunt administrate acestea depinde dezvoltarea României în viitor. AMR susține traducerea  în lb. română și publicarea de cărți care să fie accesibile tuturor primarilor, astfel încât preluând modele de bună practică din alte țări să putem dezvolta orașele noastre.  Dacă urmărim politici care s-au dovedit viabile în alte state, într-un termen rezonabil vom putea înregistra progrese. Conceptul nostru este că  o primărie nu schimbă fața unui oraș, ci crează condițiile pentru ca oamenii și companiile să facă acest lucru. Administrațiile locale au obligația să elaboreze politici publice în acest sens. Este dreptul și obligația noastră, ca administrații, să creem facilități, astfel încât să-i determinăm pe oameni să ia deciziile corecte.” a subliniat dl. Bolojan.

Primarul Mun. Iași, dl. Mihai Chirica a vorbit despre angajamentul Iașului în a asigura dezvoltarea urbană a orașului în baza concursurilor de arhitectură, de a continua dezbaterile cu specialiști și societatea civilă, astfel încât proiectele municipalității să răspundă nevoilor și asteptărilor cetățenilor. „În calitate de primari, cea mai importantă misiune este să încercăm să transformăm orașele noastre, spațiile pe care le administrăm, într-un loc plăcut celor care ne-au acordat încredere.” a menționat dl. Chirica.

Conferința s-a finalizat cu o dezbatere cu privire la politicile publice eficiente și adecvate pentru dezvoltarea urbană în România, finanțarea dezvoltării zonelor urbane/metropolitane și nevoile administrațiilor publice locale pentru reabilitarea spațiilor publice.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociația CIVICA și Primăria Municipiului Iași, sub egida Consiliului Consultativ al Arhitecților din Europa Centrală și de Est (CCA-CEE).