• AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  Asociaţia Municipiilor din România (AMR) este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, înfiinţată pentru sprijinirea şi reprezentarea intereselor autorităţilor locale, la nivel naţional şi internaţional. Cuprinde toate cele 103 municipii şi sectoarele Municipiului Bucureşti.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR este un partener instituţional implicat activ în relaţia cu autorităţile centrale, pentru elaborarea legislaţiei specifice autorităţilor locale, dar şi al confederaţilor sindicale naţionale reprezentative la nivelul funcţionarilor publici.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR Bruxelles este un birou de reprezentare pe lângă instituţiile Uniunii Europene. Rolul său este de a înlesni dialogul dintre municipiile membre şi instituţiile UE şi de a reprezenta interesul AMR în elaborarea şi implementarea politicilor Uniunii. AMR Bruxelles oferă, totodată, asistenţă membrilor Asociaţiei din delegaţia României la CoR al UE.

Comunicate de presa


Adunarea Generală a AMR, în prezența Președintelui României, domnul Klaus Iohannis

6 AG 12 noiembrie 2018
 

Luni, 12 noiembrie 2018, a avut loc, la București Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România. Evenimentul a marcat o premieră, la ședință, luând parte, la invitația AMR, Președintele României, domnul Klaus Iohannis.

“ Mă bucură faptul că ne întâlnim azi în această formulă și vreau să subliniez acest moment important, dat fiind că este pentru prima oară când Președintele țării participă la o Adunare Generală a Asociației Municipiilor din România.Vă multumesc, domnule Președinte, pentru că ați acceptat invitația noastră!

Este cu atât mai important cu cât, dumneavoatră veniți cu o amplă experiență în administrația locală și înțelegeti din practică mecanismele” a afirmat la începul ședinței Președintele AMR, domnul Robert Sorin Negoiță.

„ Mulțumesc pentru invitație, în primul rând! Aveți perfectă dreptate, este prima dată pentru un Președinte, dar pentru persoana mea chiar nu este prima dată când particip în această rundă a Asociației. Ba chiar, dacă îmi amintesc eu bine, ultima la care am participat am ținut-o chiar eu la Sibiu. Probabil unii dintre dumneavoastră au fost acolo. Cu unii dintre dumneavoastră m-am mai întâlnit, ne-am mai intersectat. Văd și multe fețe noi aici. Și dați-mi voie să vă spun chiar de la început că mă simt foarte bine în această rundă. Vă mulțumesc!

Vă doresc mult succes! Ceea ce faceți dumneavoastră este un lucru extrem de important. Primarul unei comunități este politicianul cu cea mai mare legitimitate de departe din comunitatea respectivă. Și forma de democrație este una aproape directă, și bănuiesc că dumneavoastră, toți, v-ați dat seama că, atunci când faceți un lucru care este perceput a fi bun pentru comunitate, lumea vă mulțumește și aflați imediat că a fost bine. Reversul, însă, este la fel de adevărat. Dacă o măsură este prost primită sau nepopulară, și acest lucru îl află primarul într-un mod foarte direct.

Există o șansă enormă pentru România. Această șansă sunteți dumneavoastră și colegele și colegii primari din celelalte unități administrativ-teritoriale. România se transformă, iar dumneavoastră trebuie să fiți partea care induce schimbări pe care le resimte cetățeanul imediat și direct. Cunosc realizările din multe municipii pe care le reprezentați aici și pot să vă spun că sunt impresionante. Lucrurile se mișcă. Lucrurile se mișcă foarte repede și foarte bine. Vă amintiți probabil că am vizitat localități în care dumneavoastră activați și de obicei mi-am exprimat și direct opinia pozitivă despre mersul lucrurilor. Dar îmi amintesc din perioada mea de la primărie - fiind în interiorul lucrurilor, câteodată nu îți dai seama foarte bine cum se mișcă ele sau de progresul care se realizează. Venind puțin din afară, se vede mult mai bine și se vede că vă mișcați foarte bine. Pentru acest lucru meritați felicitări.

Din păcate, nu peste tot lucrurile se mișcă la fel de bine. Oricât de bun ar fi un primar, el nu este singur în spațiul politic românesc, ci trebuie să se relaționeze, să interacționeze cu alți primari, cu alte comunități, cu consilierii locali, cu cei de la județ, dar de obicei și cu cei de la centru.

Și aici, cel puțin așa a fost pe vremuri, nu cred că s-au schimbat multe, apar cele mai mari nemulțumiri. Primarii vor să se miște, guvernele de regulă sunt mai reticente. Această reticență este de multe ori frustrantă, și vă asigur că nu numai pentru dumneavoastră, și pentru mine, și, cel mai grav, pentru români.” a declarat Președintele României, domnul Klaus Iohannis.

Seful Statului a vorbit în fața primarilor de municipii și despre temele cheie, pe care AMR le consideră, la rândul său prioritare și pentru care se implică activ: descentralizare, politici fiscale, transparență. În egală măsură, Președintele României a punctat două momente esențiale ce urmează pentru România, Centenarul și preluarea de către țara noastră a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

„ Asociația Municipiilor din România are marele avantaj că reușeste să ne unească pentru a ne atinge obiectivele în ceea ce ține de administrația locală, de proiecte și de programe necesare și utile. Cu toții suntem primari și conlucrăm pentru binele comunităților noastre. AMR nu face politică. Noi respectăm toate instituțiile statului și ne concentrăm pe ceea ce avem noi de făcut. Mă bucură prezența dlui Președinte și mă bucură să știu că avem acest sprirjin. Fiindcă avem nevoie de asta, în toate demersurile noastre.” a punctat Președintele AMR, domnul Robert Sorin Negoiță.

Prim-vicepreședintele AMR, domnul Gheorghe Falcă, a insistat pe importanța dezvoltării sustenabile a municipiilor, în acord cu necesitățile și cu specificul local și zonal: „Acum 100 de ani, în declarația de la Alba Iulia se vorbește despre dezvoltarea comunităților, despre libertățile comunităților, despre libertate și stabilitate. Noi, municipiile, suntem motoarele economiei, producem 75% din PIB. Toate statisticile ne arată că populația va fi majoritar urbană, deci trebuie să investim masiv și eficient în tot ce înseamnă urbanizare. Avem nevoie de descentralizare făcută pe baza atribuțiunilor, fiindcă întâmpinăm adevărate blocaje, la centru, în diferitele proiecte pe care le derulăm.”

Descentralizarea a fost și tema abordată de primarul Municipiului Buzău, domnul Constantin Toma: “Avem nevoie de descentralizare, pentru o administrație locală eficientă în adevăratul sens al cuvântului. Primarii trebuie să poată să își facă treaba în mod direct, optim și rapid, fiindcă la nivel local se cunosc cel mai bine problemele existente, probleme ce nu pot fi rezolvate în sectorul central.” Primarul Municipiului Constanța, domnul Decebal Făgădău, a insistat pe necesitatea urgentă de a stabili și implementa o viziune “clară, coerentă și eficientă, care să stea la baza dezvolării municipiilor, fiindcă avem în fiecare dintre ele o dinamică puternică și atunci avem nevoie de măsuri care să ajute la această expansiune și la această urbanizare ascendentă”.

Prim-vicepreședintele AMR, domnul Mihail Genoiu, a adus în discuție Codul Administrativ și legea Codului Fiscal. “Aceste două teme sunt esențiale pentru comunitățile noastre și trebuie, așa cum AMR-ul a făcut mereu, să ne concentrăm asupra lor temeinic și constructiv. Este necesar să ne implicăm prin propuneri coerente și clare și prin dezbateri active, fiindcă aceste proiecte vitale pot rezolva multe dintre problemele cu care noi ne confruntăm.”

În cadrul Adunării Generale a AMR s-au adus în discuție proiectele macro privind dezvoltarea infrastructurii rutiere, prin extinderea sau crearea de drumuri expres sau autostrăzi, în ideea stabilirii și derulării demersurilor pe care municipiile le pot face pentru a impulsiona aceste acțiuni la nivel central. Alte teme dezbătute au vizat politicile fiscale.