• AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  Asociaţia Municipiilor din România (AMR) este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, înfiinţată pentru sprijinirea şi reprezentarea intereselor autorităţilor locale, la nivel naţional şi internaţional. Cuprinde toate cele 103 municipii şi sectoarele Municipiului Bucureşti.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR este un partener instituţional implicat activ în relaţia cu autorităţile centrale, pentru elaborarea legislaţiei specifice autorităţilor locale, dar şi al confederaţilor sindicale naţionale reprezentative la nivelul funcţionarilor publici.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR Bruxelles este un birou de reprezentare pe lângă instituţiile Uniunii Europene. Rolul său este de a înlesni dialogul dintre municipiile membre şi instituţiile UE şi de a reprezenta interesul AMR în elaborarea şi implementarea politicilor Uniunii. AMR Bruxelles oferă, totodată, asistenţă membrilor Asociaţiei din delegaţia României la CoR al UE.

Comunicate de presa


Dezbatere pe tema obligațiilor pe care autoritățile locale le au de îndeplinit până la data de 31 decembrie 2018, în materie de deșeuri

Amr Mediu Deseuri 20
 

Marți, 4 septembrie 2018, la Casa Municipiilor, AMR a organizat o dezbatere pe tema obligațiilor pe care autoritățile locale le au de îndeplinit până la data de 31 decembrie 2018, în vederea punerii în aplicare a angajamentelor luate de România în faţa Comisiei Europene, în materie de deșeuri.

Primarii și reprezentanții municipiilor membre AMR au discutat cu Viceprim-ministrul Grațiela Leocadia Gavrilescu, Ministrul Mediului, Sirma Caraman – Secretar de Stat MDRAP, Cornel Brezuică – Președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Petru Bogdan Alexa – Președintele ANRSC.

Necesitatea acestei întâlniri vine ca urmare a modificărilor legislative introduse prin OUG nr. 74/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.

AMR a solicitat Ministerului Mediului înăsprirea sancțiunilor pentru persoanele care degradează mediul prin depozitări necontrolate de deșeuri de orice fel, precum și reglementarea confiscării vehiculelor utilizate la transport: ”Fără o astfel de măsură nu reușim să ne vedem orașele curate. Suntem foarte îngrijorați că legislația este prea blândă cu cei care trensportă și depozitează gunoaie și deșeuri mai ales în zonele urbane, dar nu numai. Periferia orașelor și terenurile virane au devenit gropi de gunoi. Dacă nu facem acum ceva, începând de anul viitor situația va fi gravă. Dacă un șofer conduce o mașină care transportă gunoi, eu, ca autoritate locală îl amendez, dar nu rezolv deloc problema. Adică acel cetățean, care a fost amendat de alte câteva ori, nu va plăti amenda, fiindcă nu are venituri oficiale, nu are proprietăți, iar eu doar consum hârtie și resurse. De aceea, propunerea noastră, a AMR, este de a se aplica pe lângă sancțiunea contravențională principală și sanțiunea contravențională complementară a confiscării vehiculului utilizat la transportul deșeurilor”, a afirmat Robert Sorin Negoiță. În opinia președintelui AMR, Ordonanța 74/2018 este un pas important în sensul în care ne dorim să facem reciclare și să respectăm standardele europene pentru protecția mediului.

 Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a informat că ”în paralel cu propunerile pe care AMR le-a transmis ministerului,”se lucrează la hotărârea de guvern privind reorganizarea Gărzii Naționale de Mediu, să dăm atribuții mult mai mari acestei instituții și binențeles să creștem și ponderea amenzilor pe care Garda Națională de Mediu le dă, astfel încât să facem ordine în sistem.”

 Referitor la OUG 74 din 2018, ministrul mediului a afirmat că ”fiecare cetățean trebuie să fie conștient că, începând cu adoptarea acestei ordonanțe, deșeurile pe care le produce au valoare și că noi toți trebuie să facem eforturi ca la groapa de gunoi să nu ducem cantități exorbitante de deșeuri. Cu cât gradul de reciclare crește, cu atât crește și interesul cetățeanului de a putea colecta selectiv. Vom plăti pentru cât aruncăm”.

 În ceea ce privește contribuția economiei circulare, de 30 lei/tonă încasată de la proprietarii/administratorii de depozite, ministrul mediului i-a asigurat pe primari că acești bani vor reveni autorităților locale sub formă de finanțări pentru programe pe mediu.

 Tot ca răspuns la solicitarea AMR de a rezolva problema deșeurilor provenite din construcții, Grațiela Gavrilescu a explicat: ”Lucrăm acum la legea deșeurilor din construcții. Trebuie să creăm posibilitate primarilor să-și formeze niște centre în care să depoziteze aceste materiale și să le prelucreze. Nu toate primăriile din țară vor putea să-și afacă lucrul acesta, în general orașele mari și municipiile, iar comunele trebuie arondate acestora. Sperăm ca până la finalul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie să avem legea adoptată.”

 Președintele AMR a propus să existe două standarde pentru compost: ”un standard pentru compostul verde care să se utilizeze în agricultură și un alt standard pentru compostul gri care să fie folosit pe terenurile deteriorate, pentru plante energetice. Găsim astfel o modalitate de a valorifica compostul.”

"În problema marilor retaileri: de ce nu se raportează cantitatea de deşeuri pe care ei o adună şi la noi? Este foarte bine că se valorifică de către ei, este normal, dar să se raporteze şi la noi, fiindcă discutăm de deşeurile municipiilor. Iar 80-90% din români se duc la supermarketuri, deci acolo se strîng cantităţi imense. Noi, dacă nu primim şi această raportare, nu vom putea ajunge la nivelul de 60% impus până în 2020" a punctat Primarul Municipiului Buzău, domnul Constantin Toma.

 Președintele AFM, Cornel Brezuică, a informat primarii că în două săptămâni, primăriile municipiilor reședință de județ vor putea depune proiecte pentru stații de incărcare a mașinilor electrice.

La finalul întâlnirii, Preşedintele AMR a propus şi înfiinţarea unui Centru Național de Reciclare la care instituţiile ce adună cantităţi foarte mari de hărtie să ducă aceste deşeuri care, în prezent se ard.

 Asociaţia Municipiilor din România se va implica, la fel ca şi până acum, cu propuneri concrete, dar şi cu participarea activă la dezbaterile pe teme ce ţin de colectarea selectivă şi reciclare.