• AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  Asociaţia Municipiilor din România (AMR) este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, înfiinţată pentru sprijinirea şi reprezentarea intereselor autorităţilor locale, la nivel naţional şi internaţional. Cuprinde toate cele 103 municipii şi sectoarele Municipiului Bucureşti.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR este un partener instituţional implicat activ în relaţia cu autorităţile centrale, pentru elaborarea legislaţiei specifice autorităţilor locale, dar şi al confederaţilor sindicale naţionale reprezentative la nivelul funcţionarilor publici.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR Bruxelles este un birou de reprezentare pe lângă instituţiile Uniunii Europene. Rolul său este de a înlesni dialogul dintre municipiile membre şi instituţiile UE şi de a reprezenta interesul AMR în elaborarea şi implementarea politicilor Uniunii. AMR Bruxelles oferă, totodată, asistenţă membrilor Asociaţiei din delegaţia României la CoR al UE.

Comunicate de presa


Mobilizarea orașelor și regiunilor europene,mai importantă ca oricând pentru susținerea proiectului european

Editorial comun propus de președintele Comitetului European al Regiunilor și președintele Asociației Municipiilor din România

Mesajul desprins din rezultatele ultimelor alegeri este că proiectul european este în pericol. Pentru prima dată în istoria Uniunii Europene, unul dintre statele sale membre a decis să-și definească viitorul în afara UE. În același timp, ideile naționaliste își fac iarăși loc, în special în abordarea chestiunilor legate de primirea refugiaților și a migranților care fug din calea persecuțiilor și războiului. Această criză de încredere fără precedent în Europa este generată de mișcările populiste și antieuropene, care sunt în continuă creștere pe continent și ar putea câștiga și mai mult teren cu ocazia alegerilor europene din luna mai a anului viitor.

 În confruntarea cu aceste crize multiple, Europa are nevoie, mai mult ca oricând, să se afirme, să ofere răspunsuri solide și să dea un nou impuls valorilor fundamentale pe care se întemeiază. Propunerile Comisiei Europene pentru următorul buget al UE pe termen lung riscă însă să exacerbeze criza de încredere dintre cetățenii europeni și Uniunea Europeană. În loc să consolideze coeziunea economică, socială și teritorială de care are nevoie Europa, actualele propuneri slăbesc în mod periculos valorile de solidaritate pe care a fost întemeiată UE și politicile cu cel mai mare impact la nivel local, și anume politica de coeziune și politica agricolă comună.

 Nicio instituție europeană și niciun guvern național nu poate răspunde, numai prin forțe proprii, la provocările cu care se confruntă continentul european. Reprezentanții aleși la nivel local și regional sunt acele părți interesate europene aflate în prima linie în confruntarea cu aceste provocări, nu numai pentru că pun în aplicare aproape 70% din deciziile și proiectele europene, ci și pentru că sunt în contact direct cu așteptările cetățenilor. Acest lucru înseamnă că reprezentanții aleși la nivel local și regional au o dublă responsabilitate: să asigure faptul că vocile autorităților locale și regionale sunt auzite de factorii de decizie europeni și, de asemenea, să se angajeze pe teren pentru a sprijini dezbaterea democratică privind Europa

Angajarea alături de factorii de decizie ai UE

Anul trecut, Comitetul European al Regiunilor și asociațiile europene ale autorităților locale și regionale au lansat o importantă campanie de mobilizare în sprijinul unei politici de coeziune puternice și eficace, pusă la dispoziția tuturor regiunilor și orașelor după 2020. Ca urmare a acestei mobilizări, „Alianța pentru coeziune” a produs primele rezultate, printre care faptul că politica de coeziune poate include în continuare, în perioada 2020-2027, toate regiunile în mod diferențiat, asigurând, totodată, implicarea deplină a partenerilor locali și regionali, în conformitate cu principiul guvernanței pe mai multe niveluri.

 Numeroși reprezentanți aleși sunt de părere însă că mesajul transmis de Comisie regiunilor nu este cel adecvat. Prin reducerile fără precedent ale creditelor bugetare alocate politicii de coeziune și prin propunerea de a reduce rata de cofinanțare din partea UE pentru investițiile regionale, orașele și regiunile sunt sancționate de două ori. Introducerea unor noi condiții pentru ajutoare, precum și tendința de recentralizare la nivel de stat, riscă de asemenea să submineze investițiile în regiuni.

Reducerile substanțiale, în bugetul propus, în domeniul politicii agricole comune reprezintă, de asemenea, o lovitură grea dată fermierilor și zonelor rurale. Și reducerea drastică a bugetului pentru dezvoltare rurală pune în pericol capacitatea de a menține o activitate economică dinamică în toate regiunile și de a ține în viață comunitățile rurale din Europa.

Propunerile Comisiei riscă să pună în pericol nu numai dezvoltarea rurală și regională, ci și coeziunea Europei. Acum că negocierile se află în mâna Parlamentului European și a statelor membre, este absolut vital ca autoritățile locale și regionale și instituțiile care le reprezintă să își continue colaborarea cu guvernele naționale și cu Bruxelles-ul.

Mobilizarea pe teren

Reprezentanții locali și regionali, în special primarii, au o legătură privilegiată cu cetățenii. Sondajele arată că cetățenii au mai multă încredere în reprezentanții lor de la nivel local și regional decât în orice alt nivel de guvernare. Acest lucru reprezintă atât o oportunitate, cât și o mare responsabilitate.

Convenția primarilor trebuie să joace un rol esențial în a consolida legăturile dintre cetățeni și Europa și în a transforma Europa într-o componentă tangibilă a vieții de zi cu zi a cetățenilor. Cu un an înainte de alegerile europene, implicarea lor va fi esențială pentru creșterea participării la vot și pentru a împiedica ascensiunea partidelor eurosceptice.

În cadrul contribuției sale la actualul proces de reflecție politică privind viitorul Europei, Comitetul European al Regiunilor a lansat o amplă consultare publică pe tema „Reflecții asupra Europei”. Această consultare se desfășoară, în principal, sub formă de dialoguri cu cetățenii și dezbateri organizate la nivel local, la inițiativa membrilor Comitetului, cu implicarea, în măsura posibilului, a politicienilor de la toate nivelurile de guvernare.

Această campanie își propune să colecteze pe teren aspirațiile și preocupările cetățenilor cu privire la Europa de astăzi și de mâine, și, de asemenea, este un răspuns la o solicitare adresată Comitetului de Donald Tusk, președintele Consiliului European, de a formula recomandări privind viitorul Europei din perspectiva orașelor și regiunilor.

De la lansarea, în martie 2016, a campaniei, Comitetul a organizat peste 250 de dezbateri cetățenești care acoperă toate statele membre, implicând 210 membri ai Comitetului și peste 40 000 de cetățeni.

Comitetul European al Regiunilor și Asociația Municipiilor din România vor conlucra pentru a sprijini această inițiativă de mobilizare a aleșilor locali în interesul unei Europe ambițioase, care dispune de mijloace proprii pentru a reuși. De aceea, parteneriatul dintre Comitetul European al Regiunilor și asociațiile naționale ale regiunilor și orașelor din cele 27 de state membre ale UE va fi relansat oficial la Bruxelles la 4 iulie, cu ocazia unei dezbateri la nivel înalt privind viitorul Europei, la care vor participa membrii Comitetului și președinții asociațiilor naționale.

Alte două întâlniri importante vor oferi, de asemenea, ocazia consolidării acestei cooperări: cea de-a 16-a ediție a Săptămânii europene a orașelor și regiunilor, din perioada 8-11 octombrie, care se va concentra pe viitorul politicii de coeziune, și cel de-al optulea Summit European al Regiunilor și Orașelor, desfășurat la București, la 14 și 15 martie 2019, în perioada premergătoare primelor alegeri europene de după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Pe lângă aceste evenimente, va exista o cooperare continuă între primari și aleșii locali, asociațiile acestora și birourile lor din Bruxelles, fie la nivel național, fie la Bruxelles, fie prin reprezentare instituțională, de către Comitet. Este important ca regiunile și orașele să-și demonstreze în continuare capacitatea de a colabora pe teren cu cetățenii și capacitatea de a prezenta propuneri în toate domeniile de politică legate de viitorul orașelor și regiunilor și, deci, de viitorul cetățenilor europeni.


Karl-Heinz LAMBERTZ

Robert NEGOIȚĂ

Președintele Comitetului European al Regiunilor

Președintele Asociației Municipiilor din România