AMR

Romanian Municipalities Association

founder of Romanian Federation of Local Authorities

RomânăRevenire la Limba Romana
FrançaisFrançais

August 30th, 2016

© Copyright AMR 2004-2016 All rights reserved
Site team | terms and conditions
Webpage developed with the financial support from the US Government through the U.S. Agency for International Development within GRASP programme.
Calendar
August 2016
 M  T  W  T  F  S  S 
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Funding opportunities
Deadlines for funding opportunities
ECRIN
INTERREG IVC

URBACT

European Union

Ecoinovare ECREIN+


SEDL

SEDL
Reuniunea primarilor municipiilor din Regiunea VestAugust 26th 2016
Reuniunea primarilor municipiilor din Regiunea Vest

 

Miercuri, 24 august 2016, Asociaţia Municipiilor din România (AMR) a organizat reuniunea primarilor municipiilor din Regiunea Vest.

 

 

La evenimentul găzduit de Primăria Municipiului Arad au participat:

Președinte AMR - Robert Sorin Negoiță, Primarul Sectorului 3 al Municipiului București

Primarul Municipiului Arad - Gheorghe Falcă

Primarul Municipiului Deva – Mircia Muntean

Primarul Municipiului Brad – Florin Cazacu

Primarul Municipiului Hunedoara - Dan Bobouţanu

Primarul Municipiului Orăștie – Ovidiu Laurenţiu Bălan

Primarul Municipiului Vulcan – Gheorghe Ile

Primarul Municipiului Lugoj – Francisc Boldea

Directorul general al AMR – Constantin Mitache

Directorul de dezvoltare municipală AMR – Aurel Gabriel Simionescu.

Primarii municipiilor din Vestul țării au discutat despre structura și obiectivele AMR, despre noi abordări ale relației dintre comunitățile locale și administrația centrală, despre necesitatea transferării de atribuții privind dezvoltarea economică locală de la nivel central către municipalități, despre necesitatea revizuirii sistemului de salarizare a funcționarilor din administrația publică locală pentru întărirea administrației publice locale, despre gestionarea fondurilor europene și promovarea proiectelor legislative care privesc activitatea administrației locale.

Cu această ocazie s-a decis înfiinţarea sucursalei regionale Vest a AMR, al cărei președinte a fost ales primarul Aradului, Gheorghe Falcă, iar vicepreședinți Dan Bobouțanu - Primarul Municipiului Hunedoara și Francisc Boldea - Primarul Municipiului Lugoj.

www.stirilazi.ro

Comunicat de presă - Reuniunea primarilor municipiilor din Regiunea Nord-VestAugust 24th 2016
Comunicat de presă - Reuniunea primarilor municipiilor din Regiunea Nord-Vest

 

Marţi, 23 august 2016, Asociaţia Municipiilor din România (AMR) a organizat reuniunea primarilor municipiilor din Regiunea Nord-Vest. La evenimentul găzduit de Primăria Municipiului Cluj Napoca au participat:

  

Președinte AMR- Robert Sorin Negoiță,Primarul Sectorului 3 - București

Primarul Municipiului Oradea – Ilie Gavril Bolojan

Primarul Municipiului Beius – Petru Mlendea

Primarul Municipiului Salonta – Laszlo Torok

Primarul Municipiului Bistrita – Ovidiu Teodor Cretu

Primarul Municipiului Cluj Napoca – Emil Boc

Primarul Municipiului Câmpia Turzii – Dorin Lojigan

Primarul Municipiului Dej – Costan Morar

Primarul Municipiului Gherla – Ioan Neselean

Primarul Municipiului Turda – Cristian Matei

Primarul Municipiului Carei – Eugen Covacs

Primarul Municipiului Zalau – Ionel Ciunt

Director General AMR – Constantin Mitache

Director Dezvoltare Municipala AMR - Aurel Simionescu

Presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania, Robert Sorin Negoiţă a făcut cunoscute priorităţile AMR:

"Dorim reglementarea salariilor. Specialiştii din administraţia locală migrează spre administraţia centrală. Salariile din administraţia publică locală sunt mai mici de 2 - 3 ori. Vrem o echilibrare a situaţiei, vrem echitate. Nicăieri în lume, am făcut un studiu pe această temă, nu există asemenea discrepanţe. Ne-am asumat lupta împotriva corupţiei. Când ai salarii mici, lupta aceasta devine ineficientă". 

        Asociaţia Municipiilor din România (AMR) cere Guvernului echilibrarea salariilor din administraţia publică, în sensul asigurării unei echităţi între nivelul veniturilor angajaţilor din primăriile din ţară cu cel al funcţionarilor din instituţiile de la nivel central.

         AMR a realizat o analiză comparativă cu situaţia din alte ţări, care a arătat că nu există această diferenţă de salarizare între administraţii.

“O altă chestiune pe care nu am spus-o explicit, dar este o realitate - suntem la jumătate cu nivelul salarial şi faţă de zona privată. Şi în privat sunt jurişti şi economişti plătiţi, în multe situaţii dublu faţă de administraţia publică locală. Evident că am făcut demersuri către Guvern şi am cerut sprijinul”, a adăugat preşedintele AMR.

         Prezent de asemenea la Cluj, preşedintele executiv al AMR, primarul municipiului Oradea, Ilie Gavril Bolojan a informat: "Vom avea întâlniri periodice, ca să discutam problemele noastre. Pe lângă cele specifice, avem probleme commune. Căzând de acord cu 3 - 4 teme, putem să le transformăm în propuneri legislative şi să mergem cu ele la parlamentari sau la govern."  

       Primarul Clujului, Emil Boc, a spus, la rândul său, că AMR oferă sprijin şi consultanţă primarilor de municipii în diferite probleme cu care se confruntă.

       În urma acestei întâlniri s-a decis  înființarea structurii regionale AMR pentru Regiunea Nord-Vest. Emil Boc, primarul Municipiului Cluj-Napoca a fost ales preşedinte al sucursalei, iar Ovidiu Creţu, primarul Municipiului Bistriţa va ocupa funcţia de vicepreşedinte.

AMR

Întâlnire de lucru cu Excelenta Sa Gerhard Reiweger, Ambasadorul Austriei la BucureştiAugust 18th 2016
Întâlnire de lucru cu Excelenta Sa Gerhard Reiweger, Ambasadorul Austriei la Bucureşti

Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Robert Sorin Negoiţă, Primarul Sectorului 3 Bucureşti, a avut o întâlnire de lucru cu Excelenta Sa Gerhard Reiweger, Ambasadorul Austriei la Bucureşti.

În cadrul întrevederii au fost identificate oportunităţi privind derularea unor colaborări între administraţiile locale din România şi cele din Austria, asumându-ne astfel responsabilitatea dezvoltării economice şi sociale a macro-regiunii dunărene, prin consolidarea în regiune a politicilor şi legislaţiei UE.

AMR consideră că administrația publică locală din Austria este un model fiabil, demn de urmat în eforturile noastre de eficientizare a mecanismelor administrative și de combatere a corupției. AMR este preocupată în mod constant atât de problematica legislației deficitare, cu prevederi antagonice și ambigue care îngreunează activitatea curentă a primăriilor, cât și de armonizarea activității, a competențelor și a salarizării personalului raportat la administrația centrală dar și la alte unități administrativ – teritoriale din România.

Totodată, Asociaţia Municipiilor din România salută propunerea Excelenţei Sale Gerhard Reiweger de organizare a schimburilor de specialiști și derularea unor traininguri destinate diferitelor grupuri profesionale cu competențe în administrația locală, care se vor desfășura atât în România cât și în Austria, cu stabilirea ulterioară a coordonatelor tehnice și a implicării părților, la nivel de specialiști și tematici abordate.

De asemenea, AMR apreciază ca fiind foarte importantă consilierea și implicarea Excelenţei Sale pentru stabilirea unei întâlniri cu factorii decizionali din structurile asociative ale autoritatilor publice locale din Austria in perioada urmatoare, pentru înțelegerea corectă și detaliată a tuturor factorilor care asigură succesul administrației publice din Austria, astfel încât primarii din România să îşi însușească cât mai mult din experiența Austriei în ceea ce privește:

- Sistemul de achizitii publice

- Sistemul educational

- Transportul in comun

- Salarizarea in administratia publica locala

- Managementul deseurilor

- Sistemul de legiferare. Departamentul care verifică conformitatea legilor - mod de lucru

- Instituțiile de control si îndrumare/consultanță. Modul de lucru al Curții de Conturi din Austria

La acest schimb de experiență vor fi invitaţi să participe reprezentanți ai Parlamentului României, membrii ai Asociației Municipiilor din România, susținătorii demersurilor AMR pentru eficientizarea administației locale și a calității actului administrativ.

AMR

Reuniunea AMR Centru la Sfântu GheorgheAugust 15th 2016

Primarii municipiilor membre AMR din Regiunea Centru s-au reunit joi, 11 august 2016, la Sfântu Gheorghe. În cadrul şedinţei a fost luată decizia de a deschide un birou regional la Sfântu Gheorghe şi au fost dezbătute problemele Administrației publice locale.

În prima etapă, biroul AMR Centru ar urma să aibă 1-2 responsabili, care vor avea printre cele mai importante atribuţii analizarea tuturor proceselor verbale întocmite de instituțiile de control Primăriilor din cadrul Regiunii Centru.

La finalul reuniunii Preşedintele AMR, dl Robert Sorin Negoiță, Primarul Sectorului 3 Bucureşti, dl Antal Árpád, primarul Municipiului Sfântu Gheorghe şi dl George Scripcaru, Primarul Municipiului Braşov au susținut o conferință de presă pe tema importanței descentralizării.AMR consideră că pentru a putea fi oferite servicii publice de calitate este nevoie de un management mai bun al banilor publici şi de reguli mai clare în privința acţiunilor guvernamentale.

Președintele AMR, Robert Sorin Negoiță, a declarat că este nevoie de o instituție care să îndrume Primăriile, în condițiile în care datorită haosului legislativ, la ora actuală este aproape imposibil ca Autoritățile locale să nu încălce legislația: „Este adevărat că aceste probleme nu sunt noi, aceste probleme datează de ceva timp, dar pot să spun că avem nevoie de o instituție care să ne îndrume, care să ne dea consiliere. Până acum ceva ani exista această instituție, o făcea Curtea de Conturi. Ne dăm seama cât de bine era atunci când aveam o instituție care să ne îndrume, o cerem înapoi, fie ea Curtea de Conturi, sau altă instituție. Fie se înființează o nouă agenție, o nouă instituție, fie aceste atribuții să fie date unei instituții existente ca noi să avem pe cine întreba, mai ales cu această conjunctură legislativă, de reglementare, în care multe legi au un nivel ridicat de ambiguitate, sau sunt suficient de multe cazuri în care legile se bat cap în cap, ori atunci, oricum ai face încalci o lege. Trebuie ca cineva să ne îndrume să ne spună „asta e cărarea”, noi procedăm în consecință și să își asume și responsabilitatea, pentru că ne dăm seama cu toții că meseria de primar, astăzi în România, este cea mai periculoasă meserie.

Atunci când ai două legi care se bat cap în cap și ai o problemă de rezolvat, în orice variantă încalci una dintre legi, pentru că ele sunt antagonice. Avem spețe identice în care Curtea de Conturi  dă soluții total opuse, iar noi încercăm să găsim o coerență în toată chestiunea aceasta. Să nu mai discutăm și de instanțe, unde pe bună dreptate avem exemple nenumărate, spețe identice în aceeași instanță, doar complete diferite, care au dat decizii total diferite, iar noi evident că nu mai înțelegem nimic. Cerem sprijin din partea statului să ne ajute să nu mai greșim. Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, Unitatea pentru coordonarea şi verificarea achiziţiilor publice din cadrul Ministerului Finanţelor Publice nu își asumă nimic. Toată treaba o facem noi, dânșii vin și ne spun doar: “da, credem că aici trebuie să faceți așa dacă vreți să semnăm fără obiecții”, și noi suntem cei care muncim și ne asumăm tot. Scopul nostru este să avem o administrație eficientă și să rezolvăm problemele cetățenilor, să oferim servicii publice de calitate” – a mai declarat președintele AMR, Robert Negoiță.

“De câte ori ne întâlnim, ne dăm seama că problemele sunt aceleași indiferent că primarul este de la PNL, PSD, UDMR, ALDE sau alte partide, și încercăm în viitorul apropiat să fim mai eficienți în relația cu Guvernul, în relația cu alte instituții. Scopul nostru este să avem o administrație eficientă și să rezolvăm problemele cetățenilor, să oferim servicii publice de calitate, iar pentru asta avem nevoie de reguli clare, avem nevoie de o legislație corectă și așa mai departe. (…) Eu cred că interesul nostru, al primarilor în general, și al primarilor de municipiu în special, este să oferim servicii publice de calitate cetățenilor din localitățile noastre. Putem să facem acest lucru dacă ajungem cumva ca în această țară să existe un echilibru între salarizare și responsabilitate în ceea ce privește colegii și angajații noștri din Primării. În acest moment există o discrepanță foarte mare între responsabilitățile pe care le au angajații dintr-o Primărie și salariile pe care le primesc. Cu toții suntem de acord, indiferent de ce etnie suntem, sau din ce partide facem parte, că ar trebui o descentralizare mult mai accentuată în România. Considerăm că ceea ce s-a descentralizat în ultimii 20 de ani s-a demonstrat că atât în ceea ce privește școlile, sau spitalele, după ce au ajuns pe mâna Autorităților locale, serviciile publice au fost de mai bună calitate. Putem să comparăm cum arătau școlile atunci când erau administrate de Guvern, și cum arată de când sunt administrate de Primării. La fel, putem face o comparație între spitale, cum arătau pe vremea când erau în sistem centralizat și cum arată de când au ajuns la instituțiile județene și locale.” – a declarat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

„Ceea ce mai dorim noi, este să fie o agenție guvernamentală în România care, în momentul în care solicităm un punct de vedere pe interpretarea unei legi, să dea un răspuns care să fie opozabil oricărei instituții care ne controlează. Pentru că există un haos legislativ fără precedent în România. Dorim să avem acest birou regional în Sfântu Gheorghe pentru că vrem să facem analize, să facem politici publice, proiecte de legi, prin care să ajutăm activitatea Asociației Municipiilor din România și inclusiv tot ce înseamnă deputați, senatori, pentru a face ordine în legislația românească, pentru că așa cum merg lucrurile astăzi, practic nu se mai poate lucra.”– a mai explicat Antal Arpad.

AMRDetalii

Constituirea Sucursalei AMR Nord – Est, Bacău, 10 august 2016August 11th 2016
Constituirea Sucursalei AMR Nord – Est, Bacău, 10 august 2016

  

         Miercuri, 10 august 2016, Primăria Municipiului Bacău a găzduit prima întâlnire a primarilor de municipii membre ale AMR care din Regiunea Nord – Est.

  

La întâlnire au participat:

Președintele AMR, domnul Robert Sorin Negoiță, Primarul Sectorului 3 al Municipiului  București

Primarul Municipiului Bacău, domnul Cosmin Necula

Primarul Municipiului Moinești, domnul Viorel Ilie

Primarul Municipiului Onești, domnul Nicolae Gnatiuc

Primarul Municipiului Botoșani, domnul Cătălin Flutur

Primarul Municipiului Dorohoi, domnul Dorin Alexandrescu

Primarul Municipiului Piatra Neamț, domnul Dragoș Victor Chitic

Primarul Municipiului Roman, domnul Dan Laurențiu Leoreanu

Primarul Municipiului Vaslui, domnul Vasile Pavăl

Domnul Aurel Gabriel Simionescu - Director de Dezvoltare Municipală AMR

În cadrul reuniunii s-a decis stabilirea sediului regional al Sucursalei AMR Nord – Est în municipiul Bacău. Totodată, primarul Municipiului Bacău, domnul Cosmin Necula a fost ales președinte regional al AMR Nord – Est. ,,Cred că prin această reprezentanță regională a AMR, primarii municipiilor din Regiunea Nord-Est au un vehicul prin intermediul căruia, cu chibzuință și cooperare, pot împinge lucrurile mai departe și, astfel, pot asigura o perspectivă de dezvoltare acestei regiuni. Ca primar al Bacăului am convingerea că, utilizând pârghiile și mijloacele de care dispune AMR, vocea municipiilor din Regiunea Nord-Est se va face auzită, cu mai multă rezonanță și putere, atât în planul administrației centrale (Guvern), cât mai ales la Bruxelles, acolo de unde se dă ora exactă în Uniunea Europeană.” a declarat primarul Cosmin Necula.

Una dintre principalele probleme aduse în atenție de către participanții la întrunirea AMR Nod – Est a fost necesitatea demarării construcției autostrăzii care să lege regiunea Moldovei de restul țării, S-a apreciat că sprijinul AMR este esențial pentru a se aduce pe agenda publică și în legea bugetului național o finanțare mai rapidă a acestui obiectiv.

O altă problemă pe care o întâmpină administrația locală este nivelul scăzut de salarizare al funcționarilor publici și diferențele majore de salarizare între administraţia locală şi administrația centrală. În același timp s-a opinat că este nevoie de mai multă responsabilitate în actul de control a instituțiilor care verifică activitatea primăriilor. „O problemă majoră cu care ne confruntăm este lipsa personalului în administrația locală, unii dintre angajați preferând să plece în administrația centrală. În același timp, circa 30 de instituții verifică activitatea primăriei, care este complexă. Nu dorim să fim mai puțin controlați, dar o împărțire a responsabilității este extrem de importantă. Dacă un angajat este tras la răspundere pentru o greșeală administrativă, la fel trebuie tras la răspundere și un funcționar care a făcut exces de zel”, a declarat președintele Robert Negoiță.

În cadrul dezbaterii s-au mai ridicat și următoarele probleme specifice Regiunii Nord - Est: bugetele prea mici ale municipiilor din regiunea Moldovei, lipsa investitorilor care să constituie zone economice puternice și investiții importante, necesitatea dezvoltării zonelor metropolitane, nevoia de consultanță pe diverse domenii pentru primării.

AMR

Comunicat de presaAugust 03rd 2016

Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), dl Robert Sorin Negoiţă – primarul Sectorului 3 Bucureşti, s-a întâlnit marţi, 2 august 2016, cu dl Mircea Dumitru, Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice pentru a discuta  problema utilizării terenurilor de sport din curtea școlii, pentru activități sportive, după terminarea orelor de program al elevilor.

Preşedintele AMR a susţinut punctul de vedere al Asociaţiei în legătură cu acest subiect.

În prezent, în multe localități, după terminarea orelor de curs, nici elevii și nici alte categorii de tineri nu mai pot utiliza terenurile și sălile de sport care constituie baza materială a unităților de învățământ preuniversitar de stat.

Opinia AMR este că reglementarea modului de utilizare a terenurilor de sport din curtea școlilor și sălilor de sport din incinta acestora este atributul administratorului (consilii locale, consilii județene, Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz), cât timp acestea sunt utilizate potrivit destinației lor.

AMR nu a identificat nicio reglementare legală care să instituie obligativitatea utilizării bazei sportive din școli, exclusiv în timpul programului școlar, și care să interzică accesul elevilor în afara orelor de program, considerând că această situație a fost creată prin cutumă locală sau prin voința conducerii școlilor (directori, consilii de administrație) sau, posibil,  în unele UAT-uri, prin voința consiliilor locale.

Pentru o reglementare unitară la nivel de UAT, AMR recomandă consiliilor locale aprobarea unor regulamente proprii de exploatare a terenurilor și sălilor de sport, în funcție de specificul local, creând astfel cadrul pentru utilizarea acestor bunuri, de către elevi, în afara orelor de program și pentru păstrarea integrității bazei materiale a unităților școlare.

Pentru a evita interpretări diferite ale organelor de control, dar și pentru crearea cadrului legal pentru utilizarea bazei materiale a unităților de învățământ, potrivit specificului acesteia, în afara orelor de program școlar, și de către alte categorii de tineri, preşedintele AMR a solicitat ministrului învăţământului sprijin pentru modificarea Legii nr. 1/2011 prin ordonanță de urgență, cel mai târziu până la data începerii noului an școlar 2016-2017.

De asemenea, dl Negoiţă a făcut cunoscută propunerea AMR de completare a art. 112 alin. (6) din Legea nr. 1/2011, astfel:

„ (6) Schimbarea destinaţiei bazei materiale a instituţiilor şi unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat se poate face de către autorităţile administraţiei publice locale numai cu avizul conform al ministrului educaţiei naţionale. Procedura elaborării avizului conform şi condiţiile necesare acordării acestuia se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei naţionale. Nu este considerată schimbare de destinației, utilizarea bazei materiale a instituţiilor şi unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, potrivit specificului acesteia, pentru derularea de activități științifice, culturale sau sportive, în afara orelor de program al elevilor, potrivit reglementărilor emise de administratorii definiți la alin. (2)-(4) și (41)”.

Solicitarea AMR vine ca o alternativă la încercările nereușite  din ultimii ani, de mărire a numărului de ore de educație fizică în programa școlară și ar crea cadrul pentru atragerea copiilor și tinerilor spre sportul de masă, extinzând și completând astfel activităţile de educaţie fizică care se desfăşoară în perioada programului şcolar. 

Biroul de presă al AMR

AMR

Comunicat de presăJuly 24th 2016

Luni, 25 iulie 2016, începând cu ora 14:00, in Bd. Mircea Vodă nr. 5, Sector 3, va avea loc  Reuniunea Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România (AMR).

Pe agenda de lucru se regăsesc următoarele puncte:

 1. Stadiul actual al programelor operationale din exercitiul financiar 2014-2020.
 2. Impactul  adoptarii OUG nr. 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, asupra personalului care îşi desfăşoară activitatea în administratia publica locala.
 3. Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice  si Proiectul de HG pentru completarea Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002 ,aprobat prin HG nr. 1391/2006. Modalitatea de reglementare a procedurii de aplicare a măsurii de ridicare a vehiculelor parcate neregulamentar.
 4. Greva salariatilor din administratia publica locala . Impact asupra activitatii municipiilor. Consecinte protocol AMR-FNSA.
 5. Consultanta acordata pentru municipiile membre, cu prioritate municipiilor unde sunt  primari la primul mandat, prin intermediul corpurilor profesionale, al partenerilor  si  al consultantilor AMR.
 6. Inființarea corpuri profesionale : Corpul profesional al  specialiștilor în asistență sociala; Corpul profesional al specialiștilor în achiziții  publice; Corpul profesional al specialiștilor în educatie.
 7. Nominalizarea reprezentanților AMR în Comitetul Regiunilor (CoR) si Congresul Puterilor Locale si Regionale(CPLRE)
 8. Sedii sucursale AMR.

 

 Invitați:

Dl Vasile Dîncu –   Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice

Dl Dragoş Pîslaru – Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice

Dl Gabriel Friptu  –  Directorul general al Direcției Generale Programe Europene, MDRAP

Dl Cătălin Gheran – Directorul general al Direcției Generale Programe Infrastructură Mare, Autoritatea de Management POIM, MFE.

Conducerea AMR va face declaţii de presă la ora 15.00.

 

AMR

Comunicat de presăJune 22nd 2016

Grupul de Presă BURSA organizează a VIII-a ediţie a Conferinţei Fondurile Europene, sub genericul "Absorbţia finanţărilor europene - şansă de modernizare pentru România”, Asociaţia Municipiilor din România fiind partener în cadrul acestui eveniment.

Conferinţa se va desfăşura în data de 30 iunie 2016, începând cu orele 9.30 în Aula Costin Murgescu, din cadrul Institutului Bancar Român, intrarea A, str. Negru Vodă nr. 3, Bucureşti.

Pentru mai multe detalii accesaţi linkul http://www.bursa.ro/finantare-europeana-2016/ iar pentru formularul de înscriere pentru membrii Asociaţiei Municipiilor din România şi Programul Orientativ al Conferinţei, precum şi alte detalii accesaţi banner-ul everimentului postat pe pagina noastră, în partea din stânga sus.

Formularul de participare, vă rugăm să îl trimiteţi completat la adresa de e-mail: marketing@bursa.ro

AMR

Zilele Dezvoltării Europene 2016 (EDD)June 15th 2016

Miercuri, 15 iunie 2016, la Bruxelles Asociaţia Europeană pentru Democraţie Locală - ALDA organizează în cadrul Proiectului LADDER, Atelierul de lucru „Stabilirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă: Realizarea Agendei de dezvoltare globală”.

Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) vor intra în faza de implementare ceea ce necesită un număr de acţiuni, inclusiv planuri de acţiune pentru dezvoltare, monitorizare şi asumare.

Este crucială implicarea tuturor acţionarilor locali în spirala cvadruplă (sectorul public şi privat, academic şi societatea civilă), împreună cu cetăţenii. Creşterea conştientizării şi crearea unui angajament pentru dezvoltare sunt esenţiale. 

Proiectul LADDER este un exemplu de bună practică. El demonstrează că autorităţile locale şi societatea civilă lucrează la nivel local, acţionează ca multiplicatori şi poate crea schimbarea în sensul îmbunătăţirii vieţii cetăţenilor.

Această sesiune se va adresa implementării ODD-urilor dintr-o perspectivă locală folosind abordarea factorilor de interes de la nivel local cu implicarea tuturor actorilor relevanţi şi discutarea oportunităţilor şi provocărilor. Cu ocazia atelierului de lucru se are în vedere stimularea unor discuţii de specialitate. Atelierul de lucru va fi moderat de Antonella Valmorbida, Secretar General al ALDA. Printre participanţii la paneluri: Jacopo Barbati, Membru al Comitetului Director al instituţiei Young European Federalists Europe; Fabio Masini, Profesor la Universitatea din Roma; Abbas Sbeity, reprezentând Young Leader – Inclusive, Sustainable and Resilient Cities din Liban; Gemma Aguado, Analist Programe UNDP ART, Naţiunile Unite pentru Dezvoltare.

Detalii: http://www.ladder-project.eu

AMR

Comunicat de Presa privind Poziția Asociației Municipiilor din România față de proiectul de OUG pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetareJune 03rd 2016

          Având în vedere că Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice nu a îndeplinit obligația  ce îi revine conform art. 3 din HG nr. 521/2005privind procedura de consultare a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale la elaborarea proiectelor de acte normative și nu a realizat consultarea structurilor asociative ale administrației publice locale, pe marginea proiectului  de OUG pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare și nici nu a dat curs solicitării noastre, facute încă din data de 20 aprilie 2016, de a demara consultări cu structurile asociative, pe această temă,

        Ținând cont de  obligația legală pe care o  au autorităţile administraţiei publice centrale de a consulta, înainte de adoptarea oricărei decizii, structurile asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale, în toate problemele care le privesc în mod direct, facem următoarele precizări :

     Actualul proiect de ordonanță de urgență adâncește și mai mult diferențele existente între diversele categorii de bugetari, precum și dintre salariații din administrația publică locală și cea centrală, de natură să accelereze și mai mult procesul de migrație dinspre administrația publică locală spre cea centrală.

 1.     Asociația Municipiilor din România a solicitat încă de la instalare, Guvernului,  modificarea actelor normative în domeniul salarizării personalului plătit din fonduri publice, în sensul stabilirii unui sistem unic și echilibrat de salarizare a personalului bugetar, pentru stoparea deprofesionalizării administrației publice locale.
 2.     Constatăm ca proiectul de OUG transmis spre avizare ministerelor a suferit numeroase modificări față de proiectul aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.
 3.    Luăm act de faptul că Guvernul României a găsit resursele finaciare pentru corectarea discrepanțelor salariale din sistemul de sănatate, învățământ, ministere, diverse agenții, magistrați, funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor, etc, dar ne exprimăm consternarea în privința faptului că personalul din administrația publică locală a fost ignorat și de această dată.
 4.     Proiectul nu rezolvă actuala problemă a acordării unui salariu mai ridicat pentru personalul debutant (ca urmare a creșterii salariului minim la 1250 lei), față de funcții publice specifice gradului profesional principal. În prezent salariile la nivelul instituţiei publice nu sunt diferenţiate în funcţie de studiile absolvite, vechimea în muncă sau în specialitatea studiilor pentru funcţii specifice personalului administrativ (îngrijitor, curier), funcţii care necesită studii medii şi respectiv studii superioare (grad profesional debutant, asistent si principal – mergând până la gradaţia 3).
 5.      La nivel de UAT există instituţii subordonate ordonatorului principal de credite/consiliilor locale, ai căror angajaţi sunt salarizaţi la un nivel mult mai ridicat decât angajaţii instituţiei publice care le coordonează şi gestionează sistemul de salarizare, conform art. 6 alin. (1) din Legea nr. 284/2010. Formularea art. 3^1 alin. (1) din proiectul de OUG nu rezolvă și această situație.
 6.     Ținând cont de faptul ca salariile functionarilor publici si personalului contractual din administrația publica locală sunt mai mici decât ale celor din administratia publică centrală, majoritatea angajatilor din administratia publica locala avand venituri salariale brute apropiate ca valoare sau chiar egale cu salariul minim brut pe tara (1.250 lei de la 01 mai 2016), solicităm găsirea unei formule pentru alinierea salariilor acordate în administrația publică locală la cele din administrația centrală, prin raportarea primelor la cele din urmă, după o formulă similară celei propuse la art. 3^6 alin. (1) și (2) pentru personalul din aparatul propriu al ministerelor și din serviciile deconcentrate ale acestora.

 

         Față de acestea, solicităm o raportare a salariilor din administrația publică locală ca procent similar cu cel de la art. 3^6 alin (2) din proiectul de OUG,  de cel puțin 50% față de salariile de bază acordate în cadrul SGG, precum și completarea punctului 3 din proiectul de OUG, prin introducerea alin. (2^5) cu următoarea formulare: „Prin excepție de la prevederile alin. (1), începând cu 1 iulie 2016, pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul administrației publice locale, ordonatorii principali de credite pot acorda premii anuale, semestriale și trimestriale în limita a 2% din cheltuielile bugetului local cu salariile  aferente personalului prevăzut în statul de funcţii, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget. Sumele neutilizate în cursul unui trimestru pot fi pot fi utilizate în perioadele următoare, în cadrul aceluiaşi an bugetar”,  făcând posibilă astfel acordarea premii pentru personalul bugetar din administrația publică locală.

AMR

Back

INTERREG IVC

SEAP +Municipal aniversary
AMR is working on a database that will include municipal aniversaries. Untill now the following municipalities already sent a response: Baia Mare, Caracal, Deva, Iasi, Lugoj, Miercurea-Ciuc, Oradea, Radauti, Resita, Targoviste, Tirgu-Mures, Vatra Dornei, Vulcan, Zalau