AMR

Romanian Municipalities Association

founder of Romanian Federation of Local Authorities

RomânăRevenire la Limba Romana
FrançaisFrançais

December 04th, 2016

© Copyright AMR 2004-2016 All rights reserved
Site team | terms and conditions
Webpage developed with the financial support from the US Government through the U.S. Agency for International Development within GRASP programme.
Calendar
December 2016
 M  T  W  T  F  S  S 
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Funding opportunities
Deadlines for funding opportunities
ECRIN
INTERREG IVC

URBACT

European Union

Ecoinovare ECREIN+


SEDL

SEDL
Forumul “Parteneriate pentru dezvoltarea Romaniei. Potentialul strategic al retelei de parcuri, cladiri si terenuri industriale”, Bucureşti -31 octombrie 2016November 01st 2016
Forumul “Parteneriate pentru dezvoltarea Romaniei. Potentialul strategic al retelei de parcuri, cladiri si terenuri industriale”, Bucureşti -31 octombrie 2016

Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Intact Media Group, cu implicarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), în parteneriat cu Asociaţia Municipiilor din România (AMR) a organizat luni, 31 Octombrie 2016, la Bucureşti, Forumul “Parteneriate pentru dezvoltarea României. Potenţialul strategic al reţelei de parcuri, clădiri şi terenuri industriale”.

 AMR a fost reprezentată la eveniment de preşedintele Sucursalei Sud-Muntenia, domnul Nicolae Barbu, primarul municipiului Giurgiu.

Printre invitaţi s-au aflat: Viceprim-ministrul Vasile Dîncu, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Viceprim-ministrul Costin Borc, Gabriela Firea, Primarul General al Municipiului Bucureşti,  Ministrul economiei, comerțului și turismului, secretari de stat, reprezentanţi ai admnistraţiei publice locale şi centrale, ai mediului de afaceri şi ai mediului academic.

 Forumul a reunit reprezentanţii autorităţilor și administrației publice locale și centrale cu cei ai mediului de afaceri, pentru a discuta oferta de terenuri și clădiri propuse pentru dezvoltarea de noi activități industriale la nivelul întregii țări. Oferta autorităților publice și cererea potenţialilor investitori și dezvoltatori vor fi astfel aduse față în față.

 În contextul recentei aprobări, de către Guvernul României, a Strategiei de Dezvoltare Teritorială a României, evenimentul a reprezentat un prim pas de consolidare a colaborării dintre sectorul public central și principalele categorii de parteneri naționali implicați în dezvoltarea în profil teritorial a României: administrația publică locală, mediul privat, mediul academic, universitar și profesional.

 ”România se dezvoltă prin oameni, de aceea avem patru categorii de parteneriate pe care le semnăm astăzi: cu administraţia publică locală, cu mediul academic universitar şi cercetare şi mediul de afaceri, poate cel mai important. Sper că evenimentul de astăzi va fi o întâlnire miraculoasă între agenții care contribuie la dezvoltarea României”. Ar trebui să implicăm mult mai mult specialiștii în procesul de planificare. Altfel, regiunile sărace se îndepărtează tot mai mult de o medie națională de dezvoltare. Avem oameni care stiu ce trebuie făcut, trebuie doar sa stea la aceeași masă. Rămânem în urmă dacă nu facem această dezvoltare regională", a declarat viceprim-ministrul Vasile Dîncu în deschiderea forumului

 La rândul său, Nicolae Barbu, a declarat câ administrațiile locale nu pot să susțină singure revigorarea acestor zone și că este nevoie de implicarea Guvernului prin anumite programe de dezvoltare şi a propus soluții pentru rezolvarea situației în care aceste terenuri, pentru a deveni parcuri industriale, trebuie să fie libere de sarcini: „Haideți să folosim acea dare în plată atât de ușoară, în care ANAF-ul să pună la dispoziția administrațiilor locale aceste terenuri, pentru care ei au stabilite sarcini, nu pe 5 ani, ci pe 30 de ani, cât permite legislația, ca să folosim acele terenuri, să le dezvoltăm și să le folosim infrastructura. ”

 Mai multe detalii despre Strategia de Dezvoltare Teritorială a României găsiţi pe site-ul MDRAP: www.mdrap.ro

AMR

Comunicat de presă - Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România – 17 octombrie 2016October 17th 2016
Comunicat de presă - Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România – 17 octombrie 2016

Luni, 17 octombrie 2016, a avut loc la Bucureşti reuniunea Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România (AMR).

La şedinţă au participat dl Călin Constantin Anton POPESCU-TĂRICEANU - Președintele Senatului României,  dl. Florin IORDACHE, Preşedintele Camerei Deputaţilor, dl Vasile DÎNCU – Viceprim–ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), dna. Violeta ALEXANDRU – Ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC), dna. Angela CRISTEA - Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, reprezentanţi ai Parlamentului României şi parteneri ai AMR.

De asemenea, la reuniunea Adunării Generale a AMR au luat parte reprezentanţii Academiei de Studii Economice Bucureşti, Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu Bucureşti, Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti, reprezentanţi ai Bancii Mondiale şi ai Asociației Consultanților din România pentru Accesarea Fondurilor Europene, ACRAFE.

 Pe agenda şedinţei s-au aflat următoarele subiecte precum:

  • Raportul de activitate al Comitetului Director al AMR
  • Strategia generală de descentralizare în contextul Cartei europene a autonomiei locale
  • Prezentarea stadiului înființării sucursalelor AMR și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a acestora
  • Rectificarea bugetului AMR pe anul 2016 și mandatarea Comitetului Director de a adopta decizii cu privire la modificarea acestuia
  • Situația încasării cotizației membrilor AMR

 

Preşedintele Senatului României, dl Călin Popescu-Tăriceanu a vorbit despre procesul de evoluţie a zonelor urbane din România: “Nu este simplu să faci administraţie publică în România. Sistemul public are încă câteva hibe de funcţionare şi de relaţionare instituţională, dar vă admir pentru eforturile pe care le faceţi, pentru modul în care vă achitaţi de atribuţii. Văd o evoluţie impresionantă în foarte multe dintre oraşele din România. Şi acest lucru vi se datorează.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, dl Florin Iordache a abordat câteva subiecte de mare actualitate pentru primarii de municipii, dintre care Legea salarizării unitare şi atribuţiile Curţii de Conturi: "Chiar dacă legea salarizării unitare întârzie şi, indiferent de când vom veni noi, probabil că vom veni la 1 ianuarie la guvernare și vom veni cu o lege a salarizării unitare pe care o vom eșalona pe doi, pe trei, pe patru ani, pentru că impactul bugetar va fi foarte mare. Nu va veni nimeni să se angajeze în primărie, pentru că efectiv dintr-o mie de lei nu se poate susține. Nu vom putea întineri și nu vom putea aduce plus valoare în primării". Referitor la Curtea de Conturi, domnia sa a afirmat că “modificarea legii 94 trebuie neapărat făcută, pentru că dumneavoastră, primarii, sunteți principalii vinovați de fiecare dată când vine Curtea de Conturi.“

Viceprim-ministrul Vasile Dâncu, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a vorbit despre proiectele realizate de MDRAP în colaborare cu AMR: “Am preluat majoritatea proiectelor pe care ni le-aţi propus şi am încercat să le transpunem în hotărâri şi decizii ale Guvernului. M-am bucurat să văd o decizie pe care aţi luat-o, cea de regionalizare a AMR. Cred că este o nouă dovadă că este nevoie de regionalizare, iar tema principală a reuniunii, cea a descentralizării sper să aibă ecou în ceea ce priveşte deciziile centrale.” Vasile Dâncu a vorbit şi despre ceea ce a făcut MDRAP referitor la  descentralizare şi depsre proiectul strategiei de descentralizare care este un document cadru ce stabileşte direcţiile strategice ale Guvernului cu privire la continuarea procesului de descentralizare, concentrându-se pe transferul de competenţe de la nivelul administraţiei centrale la nivelul administraţiei locale. Guvernul a hotărât care sunt domeniile care pot fi supuse procesului de descentralizare: agricultură, turism, mediu, sănătate, educaţie, cultură.

Ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, dna Violeta Alexandru, a mulţumit AMR pentru colaborarea de până acum afirmând că“este foarte important că AMR şi-a strâns rândurile. Este foarte important ca la masa discuţiilor să fie primari cu experienţă, primari care reprezintă municipii foarte puternice. Forţa Asociaţiei depinde foarte mult de modul în care membrii ei cred în credibilitatea şi forţa ei.”

Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, dna Angela Cristea, a afirmat în discursul domniei sale că “Asociaţia Municiilor din România este cunoscută la nivel european ca partener al Comisiei Europene în defintivarea politicilor europene. Sunt aici pentru a transmite mesajul Comisiei Europene, un mesaj de mulţumire pentru ceea ce aţi făcut până acum şi de încurajare să rămâneţi aproape de noi pentru că succesul politicilor europene depinde de măsura în care acestea răspund nevoilor cu care vă confruntaţi. Ne interesează dezvoltarea urbană pentru că în oraşele Uniunii Europene trăieşte 70% din Populaţia UE. Ne interesează care este calitatea vieţii în aceste oraşe care se transformă într-un magnet care atrage mii de locuitori în fiecare an.”

În partea a doua a reuniunii, AMR şi-a ales o nouă structură de conducere:

Preşedinte – Robert Sorin Negoiţă, Primarul Sectorului 3 Bucureşti

Preşedinte Executiv – Ilie Gavril Bolojan, Primarul Municipiului Oradea

Prim-vicepreşedinţi – Lia Olguţa Vasilescu, Primarul Municipiului Craiova şi Gheorghe Falcă, Primarul Municipiului Arad

Vicepreşedinţi – Teodor Ovidiu Creţu - Primarul Municipiului Bistriţa, Daniel Ştefan Drăgulin - Primarul municipiului Călăraşi, Decebal Făgădău - Primarul Municipiului Constanţa, Ion Lungu – Primarul Municipiului Suceava şi Dan Bobouţanu – Primarul Municipiului Hunedoara.

Secretar General – Marian Dragomir, Primarul Municipiului Brăila

Purtător de cuvânt – Tiberiu Iacob-Ridzi, Primarul Municipiului Petroşani

Trezorier – Adrian Mocioniu, Primarul Municipiului Slobozia.

Este un moment important, o piatră kilometrică în activitatea acestei structuri asociative, avem o nouă conducere, un nou Comitet Director şi sunem plini de entuziasm şi de râvnă să pornim la treabă în perioada următoare. Avem foarte multe lucruri de schimbat în bine, de îmbunătăţit în mod evident, de aceea avem nevoie de implicare cât mai mare din partea tuturor primarilor de municipii pentru a vedea care sunt problemele care îi afectează în activitate şi care ar fi soluţiile." a declarant Preşedintele AMR, Robert Sorin Negoiţă.

De asemenea, în cadrul unor declaraţii de presă, Președintele AMR s-a referit la una dintre problemele cu care se confruntă primăriile de municipii şi anume atribuirea Curţii de Conturi a unor competenţe de îndrumare: "Lupta împotriva corupției comportă două aspecte. Nu doar combatere. Se face foarte mult pe combatere și foarte bine. Dar pe prevenție? Avem ca obiectiv acest lucru: haideți să luptăm împotriva corupției și din perspectiva prevenției, nu doar din perspectiva combaterii. Nu de altceva dar ați văzut, suntem în situația în care să nu investim în școli și spitale, băgăm bani în pușcării. Haideți să facem mai mult pentru prevenție, pentru că eu nu cred că e un obiectiv al României să avem cât mai mulți oameni în pușcărie. Haideți să ajutăm oamenii să nu greșească — aceia care sunt de bună credință. De exemplu, noi nu vrem să greșim. Cine ne ajută? Nu avem măcar o instituție din această țară, atunci când avem dubii, când din cinci directori cu care stăm de vorbă din primărie, ne dau șapte soluții. Care e cea corectă? Ne trebuie un far călăuzitor, care să ne spună: 'soluția este asta' și noi să o urmăm în consecință, fără să fim învinuiți după aceea". 

Preşedintele executiv al AMR, Ilie Gavril Bolojan a afirmat că “Pentru a putea performa în comunităţile noastre, avem nevoie de un cadru legal care să ne permită să facem acest lucru. Intenţia noastră este să colaborăm anii următori cu reprezentanţii în Parlamentul României, care vor fi aleşi în alegerile din 11 decembrie, în aşa fel încât legi care nu ne permit să performăm la un nivel maxim, să fie modificate.” 

La rândul său, Prim-vicepreşedintele AMR, Lia Olguţa Vasilescu a declarat că “în ultima perioadă, Asociaţia Municipiilor din România a cunoscut o dinamică foarte mare şi asta a dus la rezolvarea câtorva probleme pe care am reuşit sa le trecem ca şi legislaţie prin Parlamentul României, dar încă mai sunt foarte multe legi care ne ajută, pe care vrem să le lucrăm. ”

AMR

Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România – Bucureşti, 17 octombrie 2016October 15th 2016

Luni, 17 octombrie 2016, începând cu ora 10.00, va avea loc reuniunea Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), la Rin Grand Hotel – sala Bucureşti (Calea Vitan-Bârzeşti, nr. 7).

La şedinţă vor participa dl Călin Constantin Anton POPESCU-TĂRICEANU - Președintele Senatului României, dl Vasile DÎNCU – Viceprim–ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), dl Dragos PÎSLARU – Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice , dna. Violeta ALEXANDRU – Ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC), dna. Angela CRISTEA - Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, dl prof.univ.dr. Nicolae ISTUDOR- Rector al Academiei de Studii Economice din București, dl.prof.univ.dr. Marian MOICEANU – Rector al Universității de Arhitectură și  Urbanism Ion Mincu, dna prof.univ.dr Magdalena Platis -Prorector al Universității București.

Vor fi prezenți reprezentanți ai Băncii Mondiale şi ai Asociației Consultanților din România pentru Accesarea Fondurilor Europene ACRAFE.

Pe agenda şedinţei se regăsesc următoarele puncte:

• Raportul de activitate al Comitetului Director al AMR

• Strategia generală de descentralizare în contextul Cartei europene a autonomiei locale

• Prezentarea stadiului înființării sucursalelor AMR și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a acestora

AMR

Smart Transformation ForumOctober 01st 2016
Smart Transformation Forum

Publicatia The Diplomat – Bucharest, în parteneriat cu Asociaţia Municipiilor din România (AMR), a organizat la București în data de 29 septembrie 2016,  primul forum naţional dedicat sistemelor inteligente „Smart Transformation”.

AMR a fost reprezentată la acest eveniment de către  dl. Robert Sorin Negoiță - Președinte, Primarul Sectorului 3 al Municipiului București. Printre invitați s-au aflat: Radu Puchiu- Secretar de Stat, Guvernul României- Relația cu Instituțiile Guvernamentale, Corina Popescu - Secretar de Stat, Ministerul Energiei, Robbie Khazzam - Regional Manager Central and Eastern Europe, Uber.

Cu această ocazie au fost prezentate soluţii tehnologice care urmăresc creşterea calităţii vieţii în contextul eficientizării consumului de resurse prin îmbunătăţirea serviciilor publice şi reducerea cheltuielilor pe termen mediu şi lung. Discuțiile au avut ca temă conceptul oraşelor integrate – “Smart cities”, care să îmbine soluţii specifice multiple (energie, transport, IT&C etc), bazate pe o gestiune optimizată şi identităţi urbane vizate, ca direcţie de urmat în contextul directivelor generale europene.

Presedintele AMR, Robert Sorin Negoiță, a vorbit despre problemele cu care se confruntă municipiile datorită subfinanțării, în raport cu complexitatea serviciilor care trebuie furnizate cetățenilor din mediul urban, inclusiv nevoia de implementare de soluții tehnologice noi. A prezentat exemplul de succes de la Sectorul 3: implementarea catalogului electronic în școli și greutățile pe care le întâmpină datorită neadaptării legislației la nevoile reale ale administrației. Deși a fost implementat catalogul electronic, profesorii sunt obligați să folosească în continuare și catalogul în format scris ceea ce le mărește numărul de ore alocat acestei activități.

AMR va continua colaborarea eficientă şi transparentă cu toti cei implicaţi – administraţii şi instituţii publice, jucători din lanţul energetic, producători, distribuitori, furnizori de soluţii şi consumatori finali, in vederea obtinerii de beneficii majore în ceea ce priveşte dezvoltarea sustenabilă a oraşului viitorului, a creşterii competitivităţii locale într-o lume globalizată.

AMR

Reuniunea primarilor de municipii din Regiunea Sud-Vest Oltenia October 01st 2016
Reuniunea primarilor de municipii din Regiunea Sud-Vest Oltenia

Joi, 29 septembrie 2016, la Primăria Municipiului Craiova a avut loc întrunirea primarilor de municipii din Regiunea Sud-Vest Oltenia din cadrul Asociației Municipiilor din Romania (AMR).

La eveniment au participat:

Președinte AMR-Robert Sorin Negoiță, Primarul Sectorului 3 al Municipiului  București

Prim-vicepreşedinte AMR, Primarul Municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu

Primarul Municipiului Băilești, Costel Pistrițu

Primarul Municipiului Calafat, Lucian Ciobanu

Primarul Municipiului Tîrgu Jiu, Florin Cîrciumaru

Primarul Municipiului Motru, Gigel Jianu

Primarul Municipiului Drobeta-Turnu Severin, Marius Screciu

Primarul Municipiului Orșova, Marius Simion Stoica

Primarul Municipiului Slatina, Emil Moț

Primarul Municipiului Caracal, Liviu Radu

Primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău

Primarul Municipiului Drăgășani, Cristian Nedelcu

Director General AMR – Constantin Mitache

Pe agenda reuniunii s-au aflat probleme cu care se confruntă municipiile în acest moment, schimburi de bune practici în diferite domenii. Totodată au fost luate în discuție probleme privind cadrul legislativ cu care se confruntă autoritățile locale și a fost aleasă conducerea Sucursalei Sud-Vest Oltenia: președinte Florin Cîrciumaru, Primarul Municipiului Târgu Jiu și vicepreședinte, Marius Screciu, Primarul Municipiului Drobeta-Turnu Severin.

Președintele AMR, Robert Sorin Negoiță, a vorbit despre structura şi obiectivele Asociației Municipiilor din România pentru perioada 2016-2020: “Mi-a plăcut faptul că primarii de aici au fost foarte disponibili, foarte activi, foarte interesaţi. Începem să ne dăm seama de cât de importantă este această structură asociativă, care să lupte pentru o mai bună reglementare a tot ce înseamnă legislaţie pentru primării şi mai ales pentru primăriile de municipii.”

Primarul Craiovei Lia Olguța Vasilescu,  Prim-vicepreședinte al Asociației Municipiilor din România a declarat: „A fost o discuţie foarte fructuoasă şi binevenită în primul rând în ceea ce priveşte cadrul legislativ. De asemenea am discutat foarte multe probleme administrative cu care ne confruntăm cu toţii.”

AMR

Reuniunea Comitetului Director al AMR September 17th 2016
Reuniunea Comitetului Director al AMR

  

 

Marţi, 13 septembrie 2016, a avut loc la Bucureşti reuniunea Comitetului Director al Asocaţiei Municipiilor din România – AMR.

 

 

 

La eveniment au participat:

Robert Sorin Negoiţă, Primarul Sectorului 3, Bucureşti – Preşedinte AMR

Ilie Gavril Bolojan, Primarul Municipiului Oradea – Preşedinte executiv AMR

Gheorghe Falcă, Primarul Municipiului Arad – Prim-vicepreşedinte AMR

Lia Olguţa Vasilescu, Primarul Municipiului Craiova - Prim-vicepreşedinte AMR

Cosmin Necula, Primarul Municipiului Bacău – Vicepreşedinte AMR

Mugur Mihai Toader, Primarul Sectorului 2 al Municipiului Bucureşti – Vicepreşedinte AMR

Nicolae Barbu, Primarul Municipiului Giurgiu – Vicepreşedinte AMR

Viorel Marian Dragomir, Primarul Municipiului Brăila – Secretar Genaral AMR

Daniel Tudorache, Primarul Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti

Cristi Misăilă, Primarul Municipiului Focşani

Dan Laurenţiu Leoreanu, Primarul Municipiului Roman

Andaluzia Luca, Viceprimarul Municipiului Tulcea

Adrian Albu, Viceprimarul Municipiului Satu Mare

Nicolae Chirleşan, Director Comunicare Primăria Municipiului Bistriţa

Constantin Mitache, Director General AMR

Marian Ţigănuş – Viceprimar, Sectorul 5 Bucureşti

Decebal Făgădău – Primarul Municipiului Constanţa

Adrian Mocioniu – Primarul Municipiului Slobozia

Dan Bobouţanu – Primarul Municipiului Hunedoara

Francisc Boldea- Primarul Municipiului Lugoj

Constantin Toma – Primarul Municipiului Buzău

Dumitru Marencu – Primăria Municipiului Deva

Pe ordinea de zi a reuniunii s-au aflat următoarele puncte:

Priorităţile legislative ale AMR
Informare: Stadiul actual al înfiinţării sucursalelor AMR
Stabilirea datei şi locului de desfăşurare a Adunării Generale a AMR
Modificarea organigramei AMR
Prezentare “Laboratorul de Inovaţie”. Parteneriat Hewlett-Packard
Informare activităţi AMR
Preşedintele AMR, Robert Sorin Negoiţă a deschis lucrările şedinţei cu principalul punct pe ordinea de zi: Priorităţi legislative ale Asociaţiei Municipiilor din România. Comitetul Director al AMR a decis să transmită în perioada imediat următoare, către Parlamentul României, propuneri de modificarări legislative pe următoarele subiecte:

Înlăturarea inechităților salariale existente între personalul din administrația publică locală și cel din administrația centrală

Acordarea atribuțiilor de îndrumare/consultanţă auditorilor Curţii de Conturi, pe lângă cele de control
Identificarea altor soluții, pe lângă supraimpozitare, pentru obligarea proprietarilor clădirilor și terenurilor neîngrijite de a-și respecta obligațiile legale
Deblocarea situaţiei actuale privind măsura de ridicare a vehiculelor oprite/staţionate neregulamentar
Transferul posturilor vacante din cadrul Poliției Române (ordine publică) către administrația publică locală (poliția locală), suplimentarea normativului de angajaţi ai Poliţiei Locale, transferul în integralitate a serviciului de ordine publică la administrația publică locală
Accelerarea procedurilor de eliberare a domeniului public
Modificarea prevederilor privind cvorumul necesar pentru adoptarea hotărârilor privind patrimoniul din „2/3” în „majoritate calificată”
Alocarea resurselor financiare către administrația publică locală şi majorarea cotei din IVG la nivelul iniţial de 47% și introducerea impozitului pe veniturile din pensii în baza de calcul a cotei ce revine autorităţilor locale
În partea a doua a şedinţei, membrii Comitetului director al AMR a fost informat despre stadiul actual al procesului de organizare a sucursalelor regionale ale AMR. Până în prezent au fost înfiinţate următoarele sucursale: Nord-Est cu sediul la Bacău, Sud-Est cu sediul la Brăila, Sud-Muntenia cu sediul la Giurgiu, Vest cu sediul la Arad, Nord-Vest cu sediul la Cluj-Napoca şi Centru cu sediul la Sfântu Gheorghe.

De asemenea, s-a decis ca Adunarea Generală a AMR să aibă loc în data de 17 octombrie 2016, la Bucureşti.

AMR

Forumul Smart Transformation 2016September 08th 2016
Forumul Smart Transformation 2016

 

 Publicatia The Diplomat – Bucharest va organiza în parteneriat cu Asociaţia Municipiilor din România (AMR), primul forum naţional dedicat sistemelor inteligente denumite generic Smart, soluţii tehnologice care urmăresc creşterea calităţii vieţii în contextul eficientizării consumului de resurse prin îmbunătăţirea serviciilor publice şi reducerea cheltuielilor pe termen mediu şi lung.

  

Forumul denumit Smart Transformation 2016 va avea loc în data de 29 septembrie, la Hotel InterContinental - Bucureşti, începând cu ora 8:30.

 Scopul conferinţei este acela de a discuta pe tema conceptului oraşelor integrate – “Smart cities”, care să îmbine soluţii specifice multiple (energie, transport, IT&C etc) bazate pe o gestiune optimizată şi identităţi urbane vizate, ca direcţie de urmat în contextul directivelor generale europene.

 Colaborarea eficientă şi transparentă a celor implicaţi – administraţii şi instituţii publice, jucători din lanţul energetic, producători, distribuitori, furnizori de soluţii şi consumatori finali poate aduce beneficii majore în ceea ce priveşte dezvoltarea sustenabilă a oraşului viitorului, a creşterii competitivităţii locale într-o lume globalizată.

 Forumul se adresează în aceeaşi măsură furnizorilor de tehnologii şi echipamente Smart, companiilor de energie, prestatorilor de servicii comunitare de utilităţi publice, management al deşeurilor, regiilor de transport, management al traficului, furnizorilor de servicii medicale.

Pentru mai multe informatii, va invitam sa accesati pagina evenimentului  

  http://smart2016.thediplomat.ro/

 

AMR

Reuniunea primarilor municipiilor din Regiunea VestAugust 26th 2016
Reuniunea primarilor municipiilor din Regiunea Vest

 

Miercuri, 24 august 2016, Asociaţia Municipiilor din România (AMR) a organizat reuniunea primarilor municipiilor din Regiunea Vest.

 

 

La evenimentul găzduit de Primăria Municipiului Arad au participat:

Președinte AMR - Robert Sorin Negoiță, Primarul Sectorului 3 al Municipiului București

Primarul Municipiului Arad - Gheorghe Falcă

Primarul Municipiului Deva – Mircia Muntean

Primarul Municipiului Brad – Florin Cazacu

Primarul Municipiului Hunedoara - Dan Bobouţanu

Primarul Municipiului Orăștie – Ovidiu Laurenţiu Bălan

Primarul Municipiului Vulcan – Gheorghe Ile

Primarul Municipiului Lugoj – Francisc Boldea

Directorul general al AMR – Constantin Mitache

Directorul de dezvoltare municipală AMR – Aurel Gabriel Simionescu.

Primarii municipiilor din Vestul țării au discutat despre structura și obiectivele AMR, despre noi abordări ale relației dintre comunitățile locale și administrația centrală, despre necesitatea transferării de atribuții privind dezvoltarea economică locală de la nivel central către municipalități, despre necesitatea revizuirii sistemului de salarizare a funcționarilor din administrația publică locală pentru întărirea administrației publice locale, despre gestionarea fondurilor europene și promovarea proiectelor legislative care privesc activitatea administrației locale.

Cu această ocazie s-a decis înfiinţarea sucursalei regionale Vest a AMR, al cărei președinte a fost ales primarul Aradului, Gheorghe Falcă, iar vicepreședinți Dan Bobouțanu - Primarul Municipiului Hunedoara și Francisc Boldea - Primarul Municipiului Lugoj.

www.stirilazi.ro

Comunicat de presă - Reuniunea primarilor municipiilor din Regiunea Nord-VestAugust 24th 2016
Comunicat de presă - Reuniunea primarilor municipiilor din Regiunea Nord-Vest

 

Marţi, 23 august 2016, Asociaţia Municipiilor din România (AMR) a organizat reuniunea primarilor municipiilor din Regiunea Nord-Vest. La evenimentul găzduit de Primăria Municipiului Cluj Napoca au participat:

  

Președinte AMR- Robert Sorin Negoiță,Primarul Sectorului 3 - București

Primarul Municipiului Oradea – Ilie Gavril Bolojan

Primarul Municipiului Beius – Petru Mlendea

Primarul Municipiului Salonta – Laszlo Torok

Primarul Municipiului Bistrita – Ovidiu Teodor Cretu

Primarul Municipiului Cluj Napoca – Emil Boc

Primarul Municipiului Câmpia Turzii – Dorin Lojigan

Primarul Municipiului Dej – Costan Morar

Primarul Municipiului Gherla – Ioan Neselean

Primarul Municipiului Turda – Cristian Matei

Primarul Municipiului Carei – Eugen Covacs

Primarul Municipiului Zalau – Ionel Ciunt

Director General AMR – Constantin Mitache

Director Dezvoltare Municipala AMR - Aurel Simionescu

Presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania, Robert Sorin Negoiţă a făcut cunoscute priorităţile AMR:

"Dorim reglementarea salariilor. Specialiştii din administraţia locală migrează spre administraţia centrală. Salariile din administraţia publică locală sunt mai mici de 2 - 3 ori. Vrem o echilibrare a situaţiei, vrem echitate. Nicăieri în lume, am făcut un studiu pe această temă, nu există asemenea discrepanţe. Ne-am asumat lupta împotriva corupţiei. Când ai salarii mici, lupta aceasta devine ineficientă". 

        Asociaţia Municipiilor din România (AMR) cere Guvernului echilibrarea salariilor din administraţia publică, în sensul asigurării unei echităţi între nivelul veniturilor angajaţilor din primăriile din ţară cu cel al funcţionarilor din instituţiile de la nivel central.

         AMR a realizat o analiză comparativă cu situaţia din alte ţări, care a arătat că nu există această diferenţă de salarizare între administraţii.

“O altă chestiune pe care nu am spus-o explicit, dar este o realitate - suntem la jumătate cu nivelul salarial şi faţă de zona privată. Şi în privat sunt jurişti şi economişti plătiţi, în multe situaţii dublu faţă de administraţia publică locală. Evident că am făcut demersuri către Guvern şi am cerut sprijinul”, a adăugat preşedintele AMR.

         Prezent de asemenea la Cluj, preşedintele executiv al AMR, primarul municipiului Oradea, Ilie Gavril Bolojan a informat: "Vom avea întâlniri periodice, ca să discutam problemele noastre. Pe lângă cele specifice, avem probleme commune. Căzând de acord cu 3 - 4 teme, putem să le transformăm în propuneri legislative şi să mergem cu ele la parlamentari sau la govern."  

       Primarul Clujului, Emil Boc, a spus, la rândul său, că AMR oferă sprijin şi consultanţă primarilor de municipii în diferite probleme cu care se confruntă.

       În urma acestei întâlniri s-a decis  înființarea structurii regionale AMR pentru Regiunea Nord-Vest. Emil Boc, primarul Municipiului Cluj-Napoca a fost ales preşedinte al sucursalei, iar Ovidiu Creţu, primarul Municipiului Bistriţa va ocupa funcţia de vicepreşedinte.

AMR

Întâlnire de lucru cu Excelenta Sa Gerhard Reiweger, Ambasadorul Austriei la BucureştiAugust 18th 2016
Întâlnire de lucru cu Excelenta Sa Gerhard Reiweger, Ambasadorul Austriei la Bucureşti

Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Robert Sorin Negoiţă, Primarul Sectorului 3 Bucureşti, a avut o întâlnire de lucru cu Excelenta Sa Gerhard Reiweger, Ambasadorul Austriei la Bucureşti.

În cadrul întrevederii au fost identificate oportunităţi privind derularea unor colaborări între administraţiile locale din România şi cele din Austria, asumându-ne astfel responsabilitatea dezvoltării economice şi sociale a macro-regiunii dunărene, prin consolidarea în regiune a politicilor şi legislaţiei UE.

AMR consideră că administrația publică locală din Austria este un model fiabil, demn de urmat în eforturile noastre de eficientizare a mecanismelor administrative și de combatere a corupției. AMR este preocupată în mod constant atât de problematica legislației deficitare, cu prevederi antagonice și ambigue care îngreunează activitatea curentă a primăriilor, cât și de armonizarea activității, a competențelor și a salarizării personalului raportat la administrația centrală dar și la alte unități administrativ – teritoriale din România.

Totodată, Asociaţia Municipiilor din România salută propunerea Excelenţei Sale Gerhard Reiweger de organizare a schimburilor de specialiști și derularea unor traininguri destinate diferitelor grupuri profesionale cu competențe în administrația locală, care se vor desfășura atât în România cât și în Austria, cu stabilirea ulterioară a coordonatelor tehnice și a implicării părților, la nivel de specialiști și tematici abordate.

De asemenea, AMR apreciază ca fiind foarte importantă consilierea și implicarea Excelenţei Sale pentru stabilirea unei întâlniri cu factorii decizionali din structurile asociative ale autoritatilor publice locale din Austria in perioada urmatoare, pentru înțelegerea corectă și detaliată a tuturor factorilor care asigură succesul administrației publice din Austria, astfel încât primarii din România să îşi însușească cât mai mult din experiența Austriei în ceea ce privește:

- Sistemul de achizitii publice

- Sistemul educational

- Transportul in comun

- Salarizarea in administratia publica locala

- Managementul deseurilor

- Sistemul de legiferare. Departamentul care verifică conformitatea legilor - mod de lucru

- Instituțiile de control si îndrumare/consultanță. Modul de lucru al Curții de Conturi din Austria

La acest schimb de experiență vor fi invitaţi să participe reprezentanți ai Parlamentului României, membrii ai Asociației Municipiilor din România, susținătorii demersurilor AMR pentru eficientizarea administației locale și a calității actului administrativ.

AMR

Back

INTERREG IVC

SEAP +Municipal aniversary
AMR is working on a database that will include municipal aniversaries. Untill now the following municipalities already sent a response: Baia Mare, Caracal, Deva, Iasi, Lugoj, Miercurea-Ciuc, Oradea, Radauti, Resita, Targoviste, Tirgu-Mures, Vatra Dornei, Vulcan, Zalau